NHG-voorwaarden in 2021 soepeler voor senioren

De NHG-voorwaarden voor 2021 zijn bekend. Daarin zit een versoepeling zodat partners met verschillende AOW-leeftijden makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Drempel voor senioren weggenomen

Op latere leeftijd is het soms lastig om (aanvullende) hypotheek te krijgen. NHG biedt volgend jaar een oplossing voor het tijdelijk financieringstekort dat kan ontstaan bij partners van wie de oudste aanvrager de AOW-leeftijd bereikt en de jongste aanvrager nog niet.

Vanaf 2021 mag bij dit tijdelijke tekort een werkelijke lastentoets worden toegepast. De regeling geldt voor partners die een aanvraag doen en van wie minimaal een partner binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt

Hierdoor wordt het sluiten van een hypotheek voor de groep senioren (57 jaar en ouder) makkelijker. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Bereken hier uw nieuwe hypotheek.

Voor NHG betaal je eenmalig een premie van 0,7%. In 2021 kan voor een huis tot € 325.000,- een NHG-hypotheek gesloten worden.

Oversluiten naar NHG wordt moeilijker

Volgens NHG hebben huizenbezitters met een lage hypotheek ten opzichte van het inkomen en de woningwaarde, de garantie niet nodig. Toch kan het bij oversluiten interessant zijn om NHG toe te voegen, vanwege korting op de hypotheekrente.

Omdat NHG zich met name richt op kwetsbare groepen worden volgend jaar de voorwaarden bij oversluiten aangescherpt. Wie in 2021 wil oversluiten van niet-NHG naar NHG, moet de garantie nodig hebben voor woningbehoud of de aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een hypotheek met aflosvorm.

Dit kan een reden zijn om dit jaar nog uw hypotheek over te sluiten. Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is.