Rente aflossingsvrije hypotheek stijgt

Getty Images

In tegenstelling tot de algemene hypotheekrente ontwikkeling loopt de hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken wel op. In het artikel wordt er gesproken over de laagste hypotheekrente en de ontwikkeling hiervan. Alleen betreft dit dan een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Uit onderzoek van FX.nl blijkt dat er bij een aflossingsvrije hypotheek een renteopslag wordt gehanteerd die kan oplopen tot wel 0.85%. Dit is mede afhankelijk van de rentevastperiode en de hypotheekverstrekker.

 

De aflossingsvrije hypotheek is nog steeds gemeengoed en ruim 1.1 miljoen Nederlanders hebben een (geheel of gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek (Bron: AFM en DNB). Deze hypotheekvorm ligt al langer onder vuur, waarbij de AFM en DNB banken oproepen tot actie. Is aflossen op de hypotheek dan toch het overwegen waard om zo te profiteren van de laagste hypotheekrente?

 

Wat zorgt voor deze oplopende hypotheekrente?

 

Banken hanteren een extra risico-opslag zodra er niet structureel wordt afgelost op de hypotheek. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel contractueel bij een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt aan het einde van de looptijd de hypotheek geherfinancierd of afgelost door verkoop van de woning.

 

Onlangs zijn de nieuwe kapitaaleisen voor banken (Basel IV) bekend geworden. Hierin is vastgesteld dat banken grotere buffers dienen aan te houden op de balans, met als doel het voorkomen van een nieuwe financiële crisis. Nederland wordt onevenredig hard geraakt door deze nieuwe eisen. Dit komt doordat ons stelsel van hypotheken een relatief hoge hypotheekschuld heeft ten opzichte van de rest Europa.

 

Deze nieuwe norm gaat pas in per 2022, maar de verwachting is dat banken hierop inmiddels al voorsorteren. Door een extra opslag voor aflossingsvrije hypotheken willen ze hypotheeknemers ontmoedigen deze hypotheekvorm af te sluiten waarmee de schuld op de balans afgebouwd gaat worden.

Aflossen op de hypotheek kan door het oplopend renteverschil interessant worden. Vergelijk de hypotheekrentes en vraag hiervoor een vrijblijvend telefonisch oriëntatiegesprek aan met een hypotheekspecialist.

 

Auteur 
  • Mark van Mulken