Tweeling krijgt geen hypotheek

Tweelingen
Getty Images

De bank mag een hypotheek weigeren die een man en een vrouw hebben aangevraagd als vlak voor de overdracht blijkt dat de twee aanvragers een mannelijke tweeling zijn. De schade die de tweeling daardoor loopt, hoeft de bank niet te vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitsprak van de Geschillencommissie van het Kifid. Twee consumenten hebben een huis gekocht en via een hypotheekadviseur een renteaanbod bij ASR aangevraagd. In de aanvraag staat dat de eerste aanvrager een man is en de tweede een vrouw. Half september hebben de consumenten het renteaanbod voor akkoord getekend en enkele wijzigingen doorgevoerd, namelijk dat de tweede aanvrager ook een man is. De twee mannen zijn een tweeling.

Begin december ontvangt ASR de laatste stukken en drie werkdagen later, op 7 december, wijst de bank de aanvraag af omdat de twee aanvragers familie van elkaar zijn. De aankoop van de woning is gepland op 15 december, een week later. In allerijl kan de tweeling bij een andere bank een hypotheek regelen, maar met hogere maandlasten. De tweeling neemt het de bank kwalijk dat ze pas op het laatste moment de aanvraag hebben afgewezen. De bank had dit al na ontvangst van het getekende renteaanbod kunnen doen. Ook hebben ze bij het vinden van een andere bank zo'n vijftienduizend euro schade geleden. De bank wil de schade niet vergoeden, waarop de tweeling naar de Geschillencommissie stapt.

Hypotheekgids

De Geschillencommissie oordeelt dat de klacht van de tweeling ongegrond is. ASR heeft een Hypotheekgids waarin staat dat er geen financieringen in familieverband worden verstrekt. Deze gids is altijd te raadplegen. Het uitbrengen van een renteaanbod betekent ook niet dat de bank verplicht is een offerte aan te bieden. De bank bekijkt de aanvraag voor een hypotheek pas als alle stukken binnen zijn. In dit geval heeft de bank de aanvraag vervolgens binnen drie werkdagen beoordeeld. Pas op dat moment zag de bank dat er sprake was van een familierelatie tussen de twee aanvragers. Dat is tegen de acceptatievoorwaarden van ASR en daarop is de aanvraag afgewezen.

Bron: KIFID
 

Auteur