Wat is de hypotheekrente-verwachting voor 2024?

Jonge vrouw
Getty Images

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de hypotheekrente is op dit moment een stuk hoger dan een paar jaar geleden. In 2019 waren er soms nog rentes rond de 1%. Op dit moment liggen de hypotheekrentes met 3,5 tot 4% een stuk hoger. Wat zijn precies de hypotheekrente-verwachtingen voor 2024? Gaan de rentes weer dalen? Blijven ze zoals ze nu zijn? Of komen ze hoger te liggen? De hypotheekspecialisten van NBG hypotheken delen hun verwachting voor de hypotheekrente met je.

Wil je weten hoeveel hypotheek jij met de huidige rentes kunt krijgen? Bereken het zelf en ontdek jouw opties om een hypotheek af te sluiten.

Bereken je opties voor een hypotheek >>

Waar hangt de hypotheekrente-verwachting voor 2024 van af?

De verwachting voor de hypotheekrente in 2024 hangt van een paar factoren af:

 • de inflatieontwikkelingen;
 • het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de depositorente;
 • de concurrentie op de hypotheekmarkt.

Hoe hoger de rentes van de Europese Centrale Bank zijn, hoe duurder het voor beleggers is om geld te lenen. Dat kan ook zorgen voor hogere hypotheekrentes. Vooral de variabele hypotheekrente is hiervan afhankelijk. Vaak verhoogt de ECB zijn rentes als er sprake is van inflatie. Dat is ook in 2023 meerdere keren gebeurd. Die verhoging verklaart de stijging van de hypotheekrentes.

Verder geldt dat hypotheekaanbieders bij sterke concurrentie minder snel hun rentes verhogen. Ze wachten dan vaak af wat concurrenten doen voordat ze een verhoging doorvoeren. Ook dat speelt dus mee bij de hypotheek-renteverwachting voor 2024.

Waarom staat de hypotheekrente in 2024 hoger dan eerst?

Dat de hypotheekrente hoger is dan een paar jaar geleden, heeft alles te maken met de inflatie. In 2022 en 2023 stond de inflatie relatief hoog. De ECB wil de inflatie rond de 2% houden, maar de inflatie was in oktober 2022 zelfs 14,3%. Daarom verhoogde de ECB haar beleidsrente om de inflatie terug te dringen. In juli 2022 was de ECB-rente nog negatief: -0,5%. De ECB-rente is nu al sinds september 2023 4%. Dat verklaart waarom de hypotheekrentes hoger staan dan een paar jaar geleden.

Overigens is 4% geen uitzonderlijk hoog percentage. Misschien herinner je je nog dat de rentes vóór 2013 en in de jaren ’90 nog veel hoger lagen dan nu. Toen waren er soms wel rentes rond de 8 of 10%. In vergelijking daarmee vallen de huidige hypotheekrentes mee.

Wat is de hypotheekrente-verwachting voor 2024?

De hypotheekrente-verwachting voor 2024 is dat de variabele rente en de rente voor korte rentevaste periodes in de loop van het jaar iets dalen. Bij hypotheken met een lange rentevaste periode is de verwachting ook een daling, maar die daling volgt waarschijnlijk pas een tijdje nadat de variabele rente is gedaald.

Samengevat zijn de voorspellingen voor de hypotheekrente als volgt:

 • De variabele hypotheekrente en rente met korte rentevaste periodes blijven stabiel of gaan iets dalen. De verwachting is dat rentes voor 10 jaar vast in de loop van 2024 dalen naar 3,5 tot 4%.
 • Hoe snel die daling komt, hangt af van het beleid van de ECB. De ECB lijkt nu vooral af te wachten of de inflatie echt verder daalt. De bank is op dit moment nog voorzichtig met het verlagen van de rentes.
 • De rente bij langere rentevaste periodes gaat waarschijnlijk ook dalen, maar minder snel dan de variabele en korte rentes. De daling komt waarschijnlijk pas eind dit jaar of later.
 • Een renteverhoging lijkt onwaarschijnlijk. De rentes zijn namelijk al een hele tijd stabiel en de inflatie is gedaald.
 • Als er renteverlagingen komen, dan gaat de daling waarschijnlijk langzaam.

Dit zijn natuurlijk maar verwachtingen. Als er onverwachte dingen gebeuren in de wereld, zoals een oorlog of energiecrisis, kan de situatie er opeens heel anders uitzien.

Hoe zit het in 2025?

De hypotheekadviseurs van NBG hypotheken verwachten dat de ECB-rentes ergens dit jaar omlaag gaan, waarschijnlijk voor het eind van 2024. De verwachting is op dit moment dat de rentes in 2025 verder dalen. Dan zou de rente volgend jaar lager liggen dan in 2024. Dat geldt met name voor variabele rentes en rentes met een korte rentevaste periode. De langer lopende rentes volgen meestal pas daarna. 

Het ziet er niet naar uit dat de rentes snel weer op 1 of 2% liggen. Maar rentes rond de 3 en 3,5% zijn zeker wel denkbaar.

Wat betekent dit voor mijn (nieuwe) hypotheek?

Nu weet je wat de hypotheekrente-verwachting voor 2024 is. Maar wat betekent dat precies voor jouw hypotheek of voor je opties om een hypotheek af te sluiten? Dit zijn een paar dingen waar je op kunt letten:

 • Ga je een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan is een variabele rente of korte rentevaste periode gunstig als de verwachting is dat de rente daalt. Wel brengt een variabele rente meer risico’s met zich mee. Bespreek dit dus goed met een hypotheekadviseur.
 • Heb je op dit moment een lage rente en ga je verhuizen? Dan kun je soms de lage rente meenemen naar je nieuwe huis. Dat kan wel alleen onder een paar voorwaarden, maar is soms interessant.
 • Loopt je aflossingsvrije hypotheek binnenkort af? Houd er dan rekening mee dat je bij verlenging of oversluiten de rente gaat betalen die op dit moment geldt. Soms betekent dit een daling van je eerdere rentetarief, soms juist een hoger rentebedrag.
 • Als je de rente niet kunt meenemen, krijg je mogelijk een hogere rente als je verhuist. Houd dan rekening met hogere maandlasten.
 • Wil je overwaarde op je huis opnemen? Een verzilverhypotheek is wat duurder bij een hogere rente. Mogelijk kun je daardoor minder lenen. 
 • Staat je rente al een tijdje vast en is je woning meer waard geworden of heb je afgelost op je hypotheek? Dan kun je misschien je risico-opslag verlagen. Daarmee gaat je rentetarief (ongeacht wat de renteontwikkelingen doen) omlaag.

Wil je weten waar jij qua hypotheek slim aan doet?

Heb jij verhuisplannen? Wil je je overwaarde opnemen of heb je andere plannen met je hypotheek? Dan kan een hypotheekadviseur je precies vertellen waar jij qua rente en maandlasten goed aan doet. Maak een afspraak of bekijk alvast het actuele hypotheekaanbod.

Ontdek de voordeligste hypotheek van dit moment >>

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.

Auteur