PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Ruim een derde huizenkopers maakt geen voorbehoud financiering

63 procent van de huizenkopers koopt een huis met financieringsvoorbehoud. Dat betekent dat de aspirant-koper de koop zonder kosten ongedaan kan maken als de financiering niet rond komt.

37 procent koopt zonder zo'n financieringsvoorbehoud. Zij  lopen het risico dat ze een boete van tien procent van de koopprijs moeten betalen als de financiering niet rond komt. Tegenwoordig staat in veel koopovereenkomsten dat er ook nog eens een schadevergoeding kan worden gevraagd. Aspirant-kopers neme dus een flink risico als ze zonder voorbehoud van financiering een huis kopen.

Dit meldt Netwerk Notarissen. De cijfers komen uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder ruim 45.000 consumenten, waarvan ruim vijfduizend hun huis kochten na 1 januari 2012. Behalve een voorbehoud van financiering zijn ook andere voorbehouden mogelijk, zoals een bouwkundige keuring. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in twintig procent van de koopovereenkomsten een voorbehoud van een keuring is opgenomen. In 23 procent van alle koopovereenkomsten staat helemaal geen voorbehoud.

Bron: www.netwerknotarissen.nl