Met de fiets van stad naar strand

Getty Images

Zeker met zonnig weer kan het in Den Haag en Scheveningen een drukte van belang zijn. De fiets is dan een aantrekkelijk vervoermiddel. En je kunt gemakkelijk stoppen waar je maar wilt. Twee fietsroutes door Den Haag en Scheveningen.

De Pier van Scheveningen – 46 km

Startpunt: Strandweg 2, 2684 VS Ter Heijde

Wie aan Scheveningen denkt, ziet waarschijnlijk meteen de beroemde pier voor zich. Al in 1901 bouwde men hier een pier voor de badgasten. Deze pier brandde in 1943 af, waarna de Duitse bezetter de restanten sloopte omdat ze bang waren dat deze gebruikt zouden worden voor een geallieerde invasie.

In 1961 werd een nieuwe pier geopend, die tot 2013 in gebruik zou blijven. In dat jaar moest de pier sluiten omdat deze niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen. Na twee jaar van renovaties en verbeteringen, ging de pier in 2015 weer open, met als belangrijke nieuwe attractie het reuzenrad.

Deze route neemt je mee door Den Haag, natuurgebieden Meijendel, Oostduinpark en Westduinpark en de kustlijn van Zuid-Holland.

Getty Images

Door het centrum van de Nederlandse politiek – 32 km

Startpunt: Oosteinde 23, 2271 EA Voorburg

Den Haag staat natuurlijk bekend als centrum van de Nederlandse politiek en veel bezienswaardigheden in de binnenstad hebben hier dan ook mee te maken. Zo kom je onder andere langs het Binnenhof. Dit prachtige gebouwencomplex is waarschijnlijk het oudste parlementsgebouw van Europa dat nog steeds in gebruik is door een regering. Op het terrein van het Binnenhof vind je onder andere de indrukwekkende Ridderzaal en het Torentje.

Ook kom je op deze route langs twee koninklijke verblijven. De eerste is Paleis Noordeinde, dat vlakbij het Binnenhof en de Grote Kerk ligt. Dit paleis doet tegenwoordig dienst als werkpaleis van koning Willem-Alexander. Ter hoogte van het Haagse Bos vind je ten slotte Huis ten Bosch, het koninklijke buitenverblijf waar prinses Beatrix tot 2014 gewoond heeft. In de toekomst zullen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen hier hun intrek nemen.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer
Bron 
  • Fietsen123