Hypotheek na je 57e? Dit zijn de mogelijkheden

Hypotheek ouder paar bespreekt de cijfers met laptop
Getty Images

Een hypotheek afsluiten na je 57e – wat is daar nu zo bijzonder aan? Het goede nieuws is dat je na je 57e zeker nog een hypotheek kunt afsluiten Gelukkig! Maar er verandert na je 57e wel wat in je maximale hypotheek. Als je pensioen nog 10 jaar of korter op zich laat wachten, valt je hypotheek mogelijk lager uit. Wat betekent dat voor jouw verhuis- of verbouwplannen?

Bereken hier uw maximale hypotheek >>

Wat verandert er na je 57e voor je maximale hypotheek?

Als je je hypotheek laat zoals die is, verandert er niet zoveel. Maar als je van plan bent om te verhuizen, je hypotheek te verhogen of overwaarde op te nemen, dan moet je wel met een paar dingen rekening houden.

Dat zit als volgt. Vanaf je 57e (dus als je binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt) kijken hypotheekaanbieders naar zowel je huidige inkomen als je toekomstige pensioeninkomen om je maximale hypotheek te bepalen. Je pensioeninkomen is meestal een stuk lager dan je huidige inkomen. Daarom valt je maximale hypotheek vanaf je 57e mogelijk lager uit.

Daar staat tegenover dat de hypotheeknormen vanaf de AOW-leeftijd ruimer worden en dat je vanaf je pensioen minder belasting betaalt. Dus lang niet iedereen gaat er onderaan de streep op achteruit.

Wat merk je daarvan na je 57e?

Dat zal per persoon verschillen. Maar het is goed om te weten dat je maximale hypotheek na je 57e lager kan uitvallen. Gelukkig kun je alsnog prima een hypotheek afsluiten. En misschien heb je ook wel overwaarde op je huidige huis en helpt dat mee voor je budget voor een nieuwe woning.

Er zijn een paar situaties denkbaar waarin je iets van die lagere maximale hypotheek merkt:
•    Mogelijk valt je hypotheek voor een nieuwe woning lager uit. Daardoor heb je minder hypotheekruimte als je wilt verhuizen. 
•    Je kunt misschien minder overwaarde opnemen om te gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing, verduurzaming of pensioenaanvulling.
•    Als je je (aflossingsvrije) hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekvorm, kan dit mogelijk niet voor het volledige hypotheekbedrag.

Als je de kans hebt, is het soms verstandig om een stap zoals verhuizen of je hypotheek verhogen nog vóór je 57e te zetten. Maar ook als je de 57 al bent gepasseerd, is er geen man overboord. Veel vijftigers en zestigers hebben een flinke overwaarde en een relatief lage hypotheek. Dan is er alsnog veel mogelijk.

Wat is er mogelijk voor een hypotheekverhoging?

Verhuisplannen zijn één mogelijke reden om je te verdiepen in je hypotheekmogelijkheden. Maar het kan ook goed zijn dat je een hypotheekverhoging overweegt. Misschien wil je bijvoorbeeld je verbouwing financieren vanuit de hypotheek of je woning verduurzamen. Of je denkt eraan om je overwaarde op te nemen als extra pensioen. Een slimme optie!

Ook hiervoor geldt dat je na je 57e mogelijk minder extra hypotheek kunt krijgen dan vóór die leeftijd. Maar dat hoeft een hypotheekverhoging niet in de weg te zitten als je bijvoorbeeld een relatief lage hypotheek hebt. Zit een hypotheekverhoging er alsnog door je inkomen niet in? Dan zijn er andere manieren om je overwaarde op te nemen. Een opeethypotheek bijvoorbeeld.

Tip: bespreek je aflossingsvrije hypotheek op tijd

Vóór 2013 kon je je woning nog volledig financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Nadert voor jouw aflossingsvrije hypotheek binnenkort het einde van de looptijd? Dan is het belangrijk om met een financieel adviseur je opties te bespreken. Het einde van de looptijd betekent namelijk dat je in principe de hele hypotheek in één keer moet aflossen. Dat is vaak een fors bedrag. Gelukkig zijn er ook andere opties, zoals je hypotheek oversluiten.

Hoe eerder je jouw hypotheekopties bespreekt, hoe meer er vaak nog mogelijk is. En ben je nog geen 57? Overweeg dan om er vóór je 57e verjaardag naar te kijken. Wellicht vergroot dat je kansen.

Wil je exact weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn voor of na je 57e?

Bereken vrijblijvend wat mogelijk is voor jouw hypotheek.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.
 

Auteur