Wel of geen bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Vorige week heb ik bericht van de gemeente ontvangen met daarin de WOZ-waarde van ons huis op 1 januari 2019. Deze waarde lijkt ons erg hoog. Maar om eerlijk te zijn zouden we onze woning niet voor dit bedrag willen verkopen. Kunt u mij zeggen of het verstandig is om bezwaar te maken?

Veel mensen hebben net als u de nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente ontvangen of zij zullen deze binnenkort in de brievenbus krijgen. Als u van mening bent dat deze te hoog is vastgesteld, kunt u hiertegen binnen zes weken na ontvangst bezwaar maken. Om te kijken of dit zinvol is, kunt u bijvoorbeeld op de site WOZ-waardeloket bekijken wat de WOZ-waarde is van  (soortgelijke) huizen bij u in de beurt. Omdat voor verschillende belastingen aangesloten wordt bij de WOZ-waarde (denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting en de eventuele erf- en schenkbelasting) kan het zeker verstandig zijn om in elk geval te proberen om de waarde omlaag te krijgen.

Er kunnen echter ook redenen zijn om juist niets te doen. Mocht u van plan zijn om binnenkort uw woning te verkopen, kan het voor u juist van belang zijn om een hogere WOZ-waarde te hebben. Voor de potentiele kopers geeft deze waarde namelijk vaak een indicatie voor de marktwaarde. Ook als u een tweede hypotheek wilt afsluiten of de rente wilt proberen te verlagen kan juist een hoger WOZ-waarde in uw voordeel uitpakken. Banken/hypotheekverstrekkers kijken bijvoorbeeld voor de hypotheekmogelijkheden of bij het bepalen van de risico-opslag ook naar de WOZ-waarde. Onderzoek dus eerst of een lagere WOZ-waarde voor u wel het meest gunstig is. Komt u er niet uit, overleg dan met een deskundige.

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.