Waarom 55-plussers beter kunnen verbouwen dan verhuizen

Het is een bekend vraagstuk voor 55-plussers: gaan we nog een keer verhuizen? U heeft vast ook wel eens de voor-en nadelen tegen elkaar afgewogen: u woont zo fijn in uw huidige woning en wilt hier eigenlijk niet weg. Tegelijkertijd zijn uw woonwensen in de loop der jaren veranderd. De oplossing is verbouwen!

Waarom kiezen voor verbouwen?

Het huizenaanbod is schaars. De kans dat u een bod doet en ook de nieuwe eigenaar wordt, is hierdoor klein. Daarnaast wordt er voor duizenden euro’s overboden waardoor verhuizen minder snel mogelijk of rendabel is.

Ook is het voor veel 55-plussers nog te vroeg om kleiner te gaan wonen. Daarbij hebben ze  de woning jaren geleden gekocht met lage maandlasten. Nu naar een vergelijkbare woning verhuizen zorgt voor flink hogere maandlasten.  

Het grote voordeel van verbouwen is dat de woning geheel aangepast kan worden naar uw huidige woonwensen. Ook zijn er mogelijkheden voor ieders budget. Dit laten we zien in onderstaand rekenvoorbeeld. 

Wat kost verbouwen?

De kosten voor een verbouwing zijn afhankelijk van meerdere factoren. Wat wilt u verbouwen, hoe groot is het oppervlak, wat moet er gesloopt worden, moeten leidingen verlegd worden, welke mate van afwerking is gewenst ect. We geven een indicatie gemiddelde kosten:

Aanbouw             €2.000 per m2 
Stucadoor            €20 per m2
Keuken met kookeiland    €20.000 (eiland van 3 meter + kastenwand)
Badkamer             €15.000 

Onder de streep kan een verbouwing een flinke kostenpost zijn. Maar zolang het opweegt tegen het woongenot is dit het zeker waard. 

Hoe kan ik de verbouwing betalen?

Het bekostigen van een verbouwing kan door middel van spaargeld, het afsluiten van een lening of een extra leningdeel bovenop uw huidige hypotheek.  

1. Extra leningdeel
Wie wil verbouwen kan hiervoor een extra leningdeel afsluiten. Met dit bedrag kan de verbouwing betaald worden. De totale hypotheek inclusief het bedrag dat bijgeleend wordt voor de verbouwing, mag niet hoger zijn dan taxatiewaarde van de woning na verbouwing. Omdat veel huizenbezitters overwaarde hebben zijn er vaak ruime mogelijkheden. 

De huizenprijzen zijn flink gestegen, maak daarom slim gebruik van uw overwaarde. 
Vraag de gratis overwaarde check aan.

2. Lening
Een lening is voornamelijk gunstig bij kleine verbouwingen rond €10.000,- bijv. het isoleren van de woning. Dit is om de afsluitkosten voor een extra leningdeel al snel €2.000,- zijn. Daarnaast kan lenen door de stijgende hypotheekrente wel eens interessanter zijn dan de hypotheek verhogen. 

Bekijk hier het actuele aanbod van verbouwingsleningen >

3. Spaargeld 
Het voordeel van spaargeld is dat uw (hypotheek)schulden niet toenemen. U betaalt de verbouwing immers uit eigen middelen. Door uw spaargeld te investeren in uw huis, lift u mee op de huizenprijsstijging. Dit geeft meer rendement dan de huidige spaarrente.

Een nadeel is dat niet iedereen voldoende spaargeld heeft en dat de buffer die u achter de hand had voor onvoorziene kosten flink daalt.